Focus 1° jaar
Een paar kernwoorden die in elke les aan bod komen:
- verbinden met ademhaling (uitademing)
- vloeiend bewegen
- de ontspanning en het loslaten volgen van kruin tot voet
- aslijn onder lichaam (onderrug, knie , enkel voet)
- druk in de voet
In het eerste jaar leren we vooral loslaten. Deze stap blijft evolueren en verdiepen zodat het proces van loslaten dat je in de eerste maanden leert ervaren op een lichamelijk niveau, zich kan transformeren naar de andere niveaus van ons Zijn..
Hoe meer we loslaten in ons lichaam, hoe meer
we het lichaam toelaten om zijn natuurlijke te bewegen. Een geworpen bal kan niet meer gestuurd worden en heeft zijn reeds bepaald einddoel.
Dat geeft ons de kans om te ervaren wat teveel is (of te
weinig), en dus kunnen we stilletjes aan bijsturen en steeds correcter bijsturen.
En daar heb je dan de drie kernwoorden die de grondbeginselen vormen om ....
ervaren = WAARNEMEN ; bijsturen = INTENTIE ; correcter bijsturen = groeiende INTELLIGENTIE
Hoe trainen we dat en hoe herken je dat???
Door voornamelijk in de fase van loslaten (uitademen), het lichaam met de zwaartekracht laten meegaan op zo'n manier dat je in een houding terecht komt die heel comfortabel aanvoelt.
Door voornamelijk in de fase van loslaten (uitademen), het lichaam met de zwaartekracht laten meegaan op zo'n manier dat je in een houding terecht komt die heel comfortabel aanvoelt.
Hoe realiseren we dat? met een eenvoudig woord : waarnemen wat je lichaam doet en wat het wil doen. We zoeken dus om niet de dingen zelf te doen, ook al is dat onze eerste reactie. WE zoeken naar een zachte intentie waarin het lichaam vrij kan zijn.
3 Themas's om mee te werken in de eerste 6 maanden
- diep ademen
- flow volgen
- wortelen in de voeten (tennisballen)
Hoe trainen we dat?
Start:
rustig staan
ademhaling observeren (hoe adem ik nu)
ademhaling wat dieper maken
ervaren hoe de adem beweging veroorzaakt in de romp
flow van de adembeweging volgen en vergroten van voet tot in de kruin
en telkens we weer naar de grond keren, steeds een intentie zoeken om net iets meer los te laten en het lichaam vrij te laten. Zinken in de grond zonder in te storten / Aangezogen worden door de grond / intentie onder de voeten de grond in laten sijpelen.
Ademhalingsoefeningen:
met dezelfde rustige diepe ademhaling start je de ademhalingsoefeningen
- in iedere herhaling speur of de armen meer en meer moeiteloos door de adembeweging geduwd (inademen) en getrokken (uitademen) worden
- tijdens de uitademing, let ook op je gronding (waar zijn de tennisballen?
Vorm:
elke beweging heeft een fase van actie (wegduwen van de grond, vloed) en een fase van ontspanning (loslaten, eb)
let op het stappen zetten
zorg dat je rustig kan stappen
stap breed genoeg uit (een kat kan tussen de benen wandelen)
无为而无不为 Wúwéi ér wúbù wéi
"Doe niets en alles zal gebeurd zijn."
Lao Tzu
Partneroefeningen:
Duwer = voelen om iemand in beweging te zetten geen harde duw, maar een voelende duw
Ontvanger = beweging van partner meenemen en zinken in de grond / Speur naar loslaten waarin je de partner kan dragen
Staande meditatie:
We gaan extern naar interne beweging zoeken: Stijgen en zinken in een grote fysische beweging
Zoeken naar duwen tot in de kruin en weer loslaten, neerkomen diep zinken.Voelen naar een comfortabel gevoel terwijl het lichaam fysisch dieper blijft zinken. Je kan dezelfde inspiratiebeelden gebruiken zoals uitgeschreven bij START
Verfijning 1: De duw met inademing luisteren we vanuit de voeten hoe de enen in beweging komen. En de romp met de reeds gestarte inademing de romp vult van buik tot borst tot schouders tot kruin. Als we de duw loslaten volg je de uitadembeweging in de romp en vnl rug, onderrug, door de heupen die zacht veranderen, de benen plooien, de knieën die vrij voelen, de enkel die zacht en vrij veranderen om in de voeten te landen en een gevoel van comfortabele veerkracht te vinden
Verfijning 2: voor je de beweging start , laat dieper los en luister in de voeten, duw naar kruin maar probeer in de enkels de beweging te voelen , in de knieën, in de heupen, in de buik (adem) , borstkas (adem) , kruin (waarneming daar laten rusten.Voel de duw wegebben, voel naar een begin van ontspannen, volg vanuit de kruin door de nek, de borstkas en tussen de schouderbladen, door de buik en onderrug, luister in de heupen , knieën , enkels en kom tot rust met de waarneming in de druk van de voeten.
Verfijning 3: voor je de beweging start, laat dieper les en voor de intentie naar de kruin (kat maakt zich klaar om zijn prooi te bespringen) , luister naar de druk in de voeten en de verandering in de benen. Laat dan de duw doorvloeien en luister eerder door kuiten, bovenbeenspieren ,liezen to in de buik waar je dan verder met de inademing door de romp tot kruin volgt (iZinken is idem verfijning 2